فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 29، خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهه آهنگری*، محمد طحان، زهرا سیدآبادی، اعظم صادقی فر صفحات 1-12
    مقدمه

    اضطراب امتحان یکی از شایع ترین مشکلات روانی که نقش مخرب و بازدارنده ای در سلامت روانی و آموزشی دانش آموزان که می تواند عملکرد فرد را مختل کند و منجر به عدم موفقیت در امتحان گردد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه و ترس از ارزیابی منفی در دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان صورت گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزانی مبتلا به اضطراب امتحان مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر قاینات در سال 1397 بودند (100 نفر)؛ که به صورت هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (2005)، مقیاس ترس از ارزیابی منفی لیری (1983) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با نرم افزار spss نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار اولیه و ترس از ارزیابی منفی در دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان رابطه وجود دارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که طرحواره های ناسازگار اولیه و ترس از ارزیابی منفی، نقش مهمی در اضطراب امتحان دانش آموزان دارند. پرورش دانش آموزان موفق و سالم منجر به داشتن جامعه ای سالم تر و موفق تر خواهد شد با توجه به اثرات منفی اضطراب بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان؛ بنابراین در نظر گرفتن این عوامل در اقدامات درمانی و آموزشی جهت کاهش اضطراب امتحان می تواند بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: ترس از ارزیابی منفی، طرحواره های ناسازگار اولیه، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • سید عباس حقایق* صفحات 13-25
    مقدمه

    ناباروری یک مشکل رو به افزایش است که پیامدهای روان شناختی فردی و خانوادگی زیادی به دنبال دارد.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری، رضایت زناشویی و نگرش نسبت به ناباروری در زنان نابارور شهر اصفهان بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع پژوهش های شبه آزمایشی بوده و جامعه آماری آن را کلیه زنان نابارور که به مراکز درمانی ناباروری شهر اصفهان در سال 1397 مراجعه می کردند، تشکیل می دادند. به روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب شده و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جای گرفتند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی هشت جلسه در گروه آزمایش اجرا شد. از شرکت کنندگان هر دو گروه خواسته شد به پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه محقق ساخته نگرش نسبت به ناباروری پاسخ دهند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 20 Spss و به روش تحلیل واریانس با اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بین گروهی نشان داد که تاب آوری و رضایت زناشویی افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در افزایش و نگرش منفی نسبت به ناباروری کاهش پیدا کرده است. به استثنای مرحله پیگیری تاب آوری، این تفاوت معنادار در مراحل پس آزمون و پیگیری رضایت زناشویی و نگرش منفی مشاهده شد (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به عناصر درمانی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و هماهنگی آن با مشکلات روان شناختی ناباروری، می تواند روان درمانی مناسبی برای پیامدهای روان شناختی این افراد باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تاب آوری، رضایت زناشویی، نگرش، ناباروری
  • سمیرا یداللهی فر، امیر صادقی، فرشید شمسایی* صفحات 26-36
    مقدمه

    اختلال در خواب یکی از مشکلات بیماران با اختلال افسردگی است که با عوامل متعددی از جمله نشخواری فکر ممکن است ارتباط داشته باشد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین نشخوار فکری با کیفیت خواب در بیماران افسرده اساسی انجام شد.روش : روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که 160 نفر از بیماران افسرده اساسی در بیمارستان فرشچیان همدان در سال 1396 انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خواب پیتزبورگ، پرسشنامه نشخوار فکری نالن هاکسما است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن) و نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    در بررسی آزمون رابطه ای بین نشخوار فکری با کیفیت خواب بیماران افسرده اساسی بستری شده در بیمارستان فرشچیان همدان نشان داد که آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنادار و مستقیمی با مقدار ضریب 0/476 بین نشخوار فکری و کیفیت خواب به دست آمده است. به طوری که افرادی که نمرات بالاتری از پرسشنامه کیفیت خواب کسب کرده اند به دلیل نمره گذاری معکوس در حقیقت کیفیت خواب پایین تری داشته اند. (p=0/000، 0/476=r) تحلیل داده ها نشان داد بین نشخوار فکری و کیفیت خواب رابطه عکس معناداری (p=0/001، 0/476-=r) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که بین نشخوار فکری و کیفیت خواب در بیماران افسرده ارتباط معنادار و عکسی وجود دارد و نشخوار فکری منجر به کاهش کیفیت خواب بیماران می شود. در بیماران افسرده کیفیت خواب از اهمیت بیشتری برخوردار است و لازم است با راهکارهای ازجمله درمان نشخوار فکری سلامتی آن ها را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: نشخوار فکری، کیفیت خواب، افسردگی اساسی
  • میثم شاه حسینی، پرویز صباحی*، شاهرخ مکوند حسینی، بهروز گل محمدی صفحات 37-52
    مقدمه

    در سالیان اخیر تمرکز بر فرایندها و توانمندی های شناختی ورزشکاران مورد توجه بسیاری از روانشناسان و متخصصان علوم شناختی قرارگرفته است.

    هدف

    بر همین اساس هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثربخشی مدل ذهن آگاهی مبتنی بر ارتقای عملکرد توجه، برنامه ریزی و عملکرد ورزشی جودوکاران نخبه بود.

    روش

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی با پیش آزمون_ پس آزمون و پیگیری به همراه گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل جودوکاران نخبه شهر تهران بود که تعداد 30 ورزشکار به صورت نمونه گیری در دسترس با میانگین سنی 2/35±24/41 و سابقه ورزشی 2/35±12/6 انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگذاری شدند. در ادامه گروه آزمایش طی شش هفته برنامه مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر ارتقای عملکرد ورزشی را دریافت کردند. همگی ورزشکاران توسط آزمون های استروپ پیچیده، عملکرد پیوسته، برج لندن و مقیاس عملکرد ورزشی مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از اندازه گیری مکرر مانووا و آنووا استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر ارتقای عملکرد ورزشی به صورت معناداری موجب بهبود توجه پایدار، توجه انتخابی و برنامه ریزی شده است (0/01>p). هم چنین نتایج در مورد مقیاس عملکرد ورزشی نیز نشان داد ورزشکاران در طی دوره مداخله و پیگیری روند رو به رشدی را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر ارتقای عملکرد ورزشی می تواند در بهبود عملکرد شناختی و ورزشی موثر واقع شود و به کارگیری آن در کنار تمرینات جسمانی موجب ارتقای عملکرد ورزشی ورزشکاران خواهد شد.

    کلیدواژگان: جودوکاران، ذهن آگاهی، توجه، عملکرد ورزشی
  • عمادالدین عزت پور، روناک رضایی، سیف الله رحمانی، واقف دلخوش* صفحات 53-63
    مقدمه

    بحران وجودی و تعارض والد_ نوجوان دو مفهوم درهم تنیده ای هستند چرا که باهم رابطه دارند و در این میان حمایت اجتماعی می تواند نقش موثری در بهبود بحران داشته باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف نقش تعارض والد-نوجوان و حمایت اجتماعی در پیش بینی بحران وجودی در دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمام دانش آموزان پایه ی دوازدهم شهرستان سنندج بود که 175 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تعارض والد نوجوان استراس (1990)؛ حمایت اجتماعی خانواده پروسیدانو و هلر (1983) و بحران وجودی احمدی و دستغیب (1994) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین تعارض والد - نوجوان با بحران وجودی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد  (0/01>P)؛ همچنین بین حمایت اجتماعی با بحران وجودی ارتباط منفی و معناداری به دست آمد (0/01>P). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان می دهد 23 درصد از واریانس بحران وجودی دانش آموزان به طور معناداری از طریق متغیرهای تعارض والد_ نوجوان و حمایت اجتماعی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    می‎توان گفت تعارضات خانوادگی و همچنین طرز حمایت از جانب دیگران می تواند بحران وجودی دانش آموزان را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تعارض خانوادگی، روانشناسی وجودی، دانش آموزان
  • سید مرتضی ضیاء بخش، مسعود شریفی*، جلیل فتح آبادی، وحید نجاتی صفحات 64-78

    اختلال نقص توجه و بیش فعالی، به عنوان شایع ترین اختلال دوران کودکی شناخته شده است از سوی دیگر نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی غیرتهاجمی بخوبی مورد استقبال قرار گرفته است.هدف پژوهش حاضر فراتحلیل پژوهش های انجام شده در مورد تاثیر نوروفیدبک در کاهش اختلال نقص توجه با تاکید بر پژوهش های ایرانی بود. با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی (نورمگز، مگیران، سیویلیکا و SID) به یافتن و جمع آوری تمام گزارش های پژوهشی اقدام شد. نمونه مطالعات مورد استفاده شامل 10 مطالعه انجام شده از 1395 تا 6 ماهه اول 1398 در سراسر ایران بود که 1118 نفر آزمونی را در بر می گرفت. داده های حاصل از این 31 مطالعه با روش اندازه اثر تفاوت میانگین استاندارد شده یا d  کوهن (1988؛ هومن، 1387) برای مدل اثرهای ثابت مورد فرا تحلیل قرار گرفتند. تمام عملیات آماری با استفاده از ویرایش دوم نرم افزار جامع فراتحلیل CMA انجام شد. یافته ها نشان دادند که میانگین اندازه اثر کلی مطالعات مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت برابر 0/574 و برای اثرات تصادفی برابر 1/214 هست که هر دو در سطح 0/001=P معنادار هستند. درمان های غیر دارویی در جلسه های متعدد و در سنین پایین می تواند نشانه های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی افراد را بهبود ببخشید و کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال نقص توجه، فرا تحلیل
  • سولماز بابایی بناب* صفحات 79-91
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از شایع ترین و پرتلفات ترین سرطان ها بوده و از نقطه نظر عاطفی و روانی بیش از سایر سرطان ها زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. 

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرینات تای چی بر سلامت روان زنان مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد در سال 1398 اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان در شهرستان ارومیه بود که از این میان تعداد 30 نفر (15 نفر گروه شاهد، 15 نفر گروه تمرینی) به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. گروه تمرینی به مدت 12 هفته، هر هفته 3 جلسه به فعالیت ورزشی (تمرینات تای چی) با شدت متوسط 70-55 درصد به مدت 60 دقیقه پرداختند. در این پژوهش از پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر،1979) استفاده شد. نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس با نرم افزار 20 SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پس از 12 هفته تمرین تای چی، زیر مقیاس های سلامت عمومی نمره های نشانه های جسمانی (0/01>P)، اضطراب و بی خوابی (0/01=P)، اختلال در عملکرد اجتماعی (0/01>P) و افسردگی (0/01=P) در گروه تمرین در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان می دهد که انجام تمرینات تای چی می تواند سلامت روان را در زنان مبتلا به سرطان پستان بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، سلامت روان، تمرینات تای چی
  • پرویز مولوی، حبیبه سلوت، نیکو سلمانی اقدم، مهریار ندرمحمدی* صفحات 92-103
    مقدمه

    اختلال دوقطبی یکی از شایع ترین بیماری های روان پزشکی است. برای درمان و جلوگیری از عود علایم و نشانه های این اختلال، لازم است اطلاعاتی در مورد روش های درمانی مانند درمان شناختی- رفتاری گروهی با تکنیک های مختلف به دست آوریم.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری همراه دارو در کاهش علایم و نشانه های اختلال خلقی دو قطبی نوع -I است.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه آزمایشی - تجربی (پیش آزمون و پس آزمون) است. جامعه آماری پژوهش، کلیه بیماران اختلال دوقطبی نوع -I بستری در بخش روان بیمارستان فاطمی اردبیل در سال 1397 بودند. به منظور انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 نفر از جامعه مذکور انتخاب (بر اساس تشخیص روان پزشک) و در دو گروه (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های مصاحبه ساختار یافته و یانگ مانیا استفاده شد سپس داده ها وارد نرم افزار 21 SPSS شده و جهت تجزیه و تحلیل آماری نیز از آزمون اون و کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد، درمان شناختی- رفتاری همراه دارو تاثیر معناداری بر شاخص های مانیا داشته و موجب کاهش علایم آن در بیماران مبتلا به این اختلال می شود (0/05=P).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل، همراه دارو درمانی در کاهش علایم و نشانه های اختلال خلقی دوقطبی نوع-I بکار گرفته شود. همچنین مطابق نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از رویکرد تیمی مبتنی بر همکاری روان شناس و روان پزشک در درمان اختلال خلقی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، دارو درمانی، اختلال دوقطبی نوع- I
  • مریم سادات حسینی، منیر حسینی* صفحات 104-115
    مقدمه

    تصمیم گیری و پیامدهای آن نقش کلیدی بر کیفیت زندگی انسان دارد، به گونه ای که می توان گفت زندگی انسان ماحصل مجموعه گزینش ها و تصمیمات اوست.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش پیش بینی کنندگی کارکردهای اجرایی مغز و ریسک پذیری در سبک های تصمیم گیری دانشجویان بود.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد کرمانشاه در سال تحصیلی 98-1397 بود. از بین این دانشجویان 240 نفر (دختر و پسر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری (اسکات و بروس، 1995)، کارکردهای اجرایی نجاتی (1392) و ریسک پذیری (احمد پورداریانی، 1389) استفاده گردید. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و به کمک نرم افزار 21 SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد انعطاف پذیری، برنامه ریزی، حافظه و شناخت اجتماعی توانایی پیش بینی مثبت و معنادار سبک تصمیم گیری منطقی دانشجویان را دارند (0/005≥P). از بین مولفه های کارکردهای اجرایی فقط شناخت اجتماعی پیش بینی کننده مثبت و معنادار سبک تصمیم گیری شهودی بود (0/0001˂P). سبک های تصمیم گیری وابسته، آنی و اجتنابی با کارکردهای اجرایی رابطه منفی و معنادار داشتند. ریسک پذیری فقط توانایی پیش بینی مثبت و معنادار سبک تصمیم گیری آنی دانشجویان را داشت (0/001˂P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت ترکیب متفاوتی از مولفه های کارکردهای اجرایی هر یک از سبک های تصمیم گیری را پیش بینی می کنند. دلیل این امر را می توان فرایندهای متفاوت شناختی یا هیجانی دخیل در سبک های تصمیم گیری دانست.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، ریسک پذیری، سبک تصمیم گیری، دانشجو
  • اکرم نظامی*، محمد قمری صفحات 116-127
    مقدمه

    اختلال بد تنظیمی خلق اخلالگر، تشخیصی جدید در پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی محسوب می شود که با تحریک پذیری مزمن، مداوم و شدید در کودکان و نوجوانان مشخص می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش های مهارت های تنظیم خلق در کاهش اضطراب و تحریک پذیری دانش آموزان مبتلا به اختلال بد تنظیمی خلق اخلالگر بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول مدارس شهرستان ابهر در سال تحصیلی 98-1397 بودند. تعداد نمونه 30 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده شاخص واکنش پذیری عاطفی استرینگرز و پرسشنامه اضطراب بک بود. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه در آموزش مهارت های تنظیم خلق شرکت کردند و گروه کنترل مداخله خاصی دریافت نکردند. برای تحلیل داده های جمع آوری شده در پیش آزمون و پس آزمون از تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) و نرم افزار 21 spss استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون، پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری (0/01>p) وجود دارد.

    نتیجه گیری

      آموزش تنظیم خلق باعث کاهش تحریک پذیری و اضطراب دانش آموزان مبتلا به اختلال بد تنظیمی خلق اخلالگر می شود.

    کلیدواژگان: مهارت تنظیم خلق، بد تنظیمی خلق اخلالگر، تحریک پذیری، اضطراب
  • فاطمه رئیسی*، آمنه حاجی کرم، فاطمه بخشی، مریم طهرانی زاده، فاطمه امانی صفحات 128-139
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت در بین دانشجویان تحت الشعاع عوامل روان شناختی گوناگونی است که می توان از این میان به مهارت های اجتماعی و امنیت روانی اشاره کرد.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین رابطه بین مهارت های اجتماعی و امنیت روانی دانشجویان با اعتیاد به اینترنت و همچنین، پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس مهارت های اجتماعی و امنیت روانی دانشجویان دانشگاه پیام نور انجام شد.

    روش

    روش این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر تهران در سال 1398 بود و نمونه شامل 250 دانشجو بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات علاوه بر پرسش نامه جمعیت شناختی از سه پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1996) مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) و امنیت روانی مازلو (2004) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل رگرسیون چند متغیره از طریق نرم افزار 22 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه معناداری بین اعتیاد به اینترنت با مهارت های اجتماعی و امنیت روانی دانشجویان وجود دارد (0/05>P). همچنین، 8/7 درصد از واریانس متغیر اعتیاد به اینترنت دانشجویان توسط مهارت های اجتماعی و 2/3 درصد توسط امنیت روانی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان گفت میزان مهارت های اجتماعی و امنیت روانی بالا با کاهش اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت و معناداری دارد و کاهش میزان اعتیاد به اینترنت را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، مهارت های اجتماعی، امنیت روانی، دانشجویان
  • محترم نعمت طاوسی*، شیوا سلطانی نیا صفحات 140-153
    مقدمه

     مشکلات هیجانی از جمله شایع ترین پیامدهای آسیب مغزی تروماتیک بوده که در سبب شناسی افسردگی اساسی پس از آسیب مغزی تروماتیک دخیل هستند.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‏ ای اجتناب تجربه ای در رابطه بین ناگویی هیجانی و تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی پس از آسیب مغزی تروماتیک انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را بیماران مبتلا به آسیب مغزی تروماتیک که تشخیص افسردگی اساسی گرفته بودند و سال 1397 در بیمارستان شهید بهشتی کاشان پرونده درمانی داشتند، تشکیل دادند که تعداد 60 نفر به شیوه هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی و پارکر و تیلور، 1994) و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004)، پاسخ دادند. تحلیل داده‏ ها با آزمون آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی بر اساس روش بارون و کنی انجام شد.

    یافته‏ ها

    یافته ‏های پژوهش نشان داد که بین ناگویی هیجانی، تنظیم هیجان و اجتناب تجربه ای در سطح (0/01>P) ارتباط معنادار وجود دارد و اجتناب تجربه ای در ارتباط بین ناگویی هیجانی و دشواری در تنظیم هیجان، نقش واسطه ای جزیی ایفا می کند (0/05>P).

    نتیجه ‏گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، تغییر در اجتناب تجربه ‏ای موجب تغییر در ناگویی هیجان و تنظیم هیجان می‏ شود. بدین ترتیب این پژوهش زمینه را برای به کارگیری مداخله‏ هایی متمرکز بر کاهش اجتناب تجربه ‏ای از جمله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افسردگی اساسی پس از آسیب مغزی تروماتیک فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، ناگویی هیجانی، تنظیم هیجان، آسیب مغزی تروماتیک
|
  • Elahe Ahangari*, Mohammad Tahan, Zahra Syadabadi, Azam Sadeghifar Pages 1-12
    Introduction

    Test anxiety is one of the most common psychological problems that plays a destructive and deterrent role in students' mental and educational health, which can impair a person's performance and lead to failure in the exam.

    Aim

    The present study aimed to investigate the relationship between early maladaptive schemas and fear of negative evaluation in students with test anxiety.

    Method

    The present study is a correlational correlation. The statistical population of the study included all students with test anxiety who referred to Ghaenat Education Counseling Center in 2018 (100 people). Who were purposefully selected. Subjects responded to the Young Inconsistent Schema Schedule Questionnaire (2005), the Scale Scale of Lieri Negative Assessment (1983). The data collected were analyzed using SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that there is a relationship between early maladaptive schemas and fear of negative evaluation in students with test anxiety. (P<0.05)

    Conclusion

    The results showed that early maladaptive schemas and fear of negative evaluation play an important role in students' test anxiety. Cultivating successful and healthy students will lead to a healthier and more successful society.

    Keywords: Eearly maladaptive schemas, Fear of negative evaluation, Test anxiety, Students
  • Sayed Abbas Haghayegh* Pages 13-25
    Introduction

    Infertility is an increasing problem that induced to individual and family outcomes.

    Aim

    This study aims to examine the effect of the acceptance and commitment therapy on resilience, marital satisfaction and attitude toward to the infertility in sterile women in Esfahan.

    Method

    The research design was a semi-experimental research. Population were all the sterile women which referred to the fertility-infertility treatment center in Esfahan in the primary six months which of them thirty women participated in this test and they arranged in two groups: experimental group (15 women) and Control group (15 women). After that two groups were assessed in pre-test exam. After discussion, treatment based on the acceptance and commitment (ACT) was performed during eight sessions in a week. There was no variable in control group and there was also no treatment. After treatment, post-test was performed with renewed questionnaire and at last follow-up test was performed after six weeks. The data was analyzed by SPSS-20 and analysis of variances of repeated measures.

    Results

    The results showed a meaningful increase resilience, marital satisfaction and degree attitude toward in experimental group prior to the control group in post-test. These results (except of resilience) observed in follow-up.

    Conclusion

    According to therapeutic elements of acceptance and commitment therapy and reality of infertility, acceptance and commitment therapy could be effective method to degree psychological problems (P<0.01).

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Marital satisfaction, Attitude, Infertility
  • Samira Yadollahifar, Amir Sadeghi, Farshid Shamsaei* Pages 26-36
    Introduction

    Sleep disorders one of the problems of patients with depression is that they may be associated with a number of factors, such as rumination.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between rumination and sleep quality in depressed patients.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study. A simple random sampling method was used to select 160 patients with major depressive disorder at Farshchian Hospital in Hamedan in 2017. Pittsburgh sleep questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (pearson and spearman correlation coefficient) and SPSS 23 software.

    Results

    The correlation between rumination and sleep quality in patients with major depressive disorder admitted in Farshchian hospital in Hamadan showed that Pearson correlation coefficient test showed a significant and direct relationship with 0.476 between rumination and sleep quality. So people who scored higher on the sleep quality questionnaire actually had lower sleep quality because of the reverse score. Data analysis showed that there was a significant relationship between rumination and sleep quality (r = -0.476, p = 0.001).

    Conclusion

    The present study showed that there is a significant relationship between rumination and sleep quality in depressed patients and rumination leads to decreased sleep quality in patients. In depressed patients, sleep quality is more important and it is necessary to improve their health through strategies such as rumination therapy.

    Keywords: Rumination, Sleep quality, Major depressive
  • Meysam Shahhosseini, Parviz Sabahi*, Shahrokh Makvand Hosseini, Behruz Golmohammadi Pages 37-52
    Introduction

    In recent years, focus on processes and cognitive abilities of athletes has been considered by psychologists and cognitive science professionals.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness sport performance enhancement (MSPE) on attention, planning and sport performance of elite Judoka.

    Method

    This study was a clinical trial with pretest, posttest, and follow-up assessment and also control group. The statistical population of this study consisted of elite Judoka of Tehran and by that 30 athletes were selected by convenience sampling with the mean age of 24.41 ± 2.35 and the sport history of 12.6 ± 2.35 in the both experimental and control groups. The experimental group received the Mindfulness-based intervention on athletic performance enhancement in the six weeks. All of the athletes were evaluated by Complex Stroop Test, Continuous Performance, London Tower and Sports Performance scale. In order to analyze the data, the repeated measures of MANOVA and ANOVA were used.

    Results

    The results of the present study showed that Mindfulness sport performance enhancement training significantly improved the Continuous attention, selective attention and planning (p<0.001). Also, the results of the athletic performance scale showed the growing trend of the athletes during intervention and follow-up process.

    Conclusion

    Therefore, Mindfulness sport performance enhancement training can be effective in improving cognitive and athletic performance and using that along with physical exercises will improve athletic performance of athletes.

    Keywords: Judoka, Mindfulness, Attention, Athletic performance
  • Emad El-Din Ezatpour, Roonak Rezaei, Seif Rahmani, Vaghef Delkhosh* Pages 53-63
    Introduction

    Existential crisis and parent-adolescent conflict are two concepts which are entangled because they are associated with each other, in this regard social support can play a significant role in improving the crisis.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of parent-adolescent conflict and social support in predicting existential crisis in students.

    Method

    The method of this study is categorized as a descriptive correlational. The study population include all 12th grade students in Sanandaj that 175 of them were selected by randomized cluster sampling. Questionnaires of Parent-Adolescent Conflict of Strauss (1990), Family Social Support of Pss_ Fr (1983) and Existential Crisis of Ahmadi and Dastgheib (1994) were used to collect data. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by SPSS-22 software.

    Results

    The results revealed a significant positive relationship between parent-adolescent conflict and existential crisis (P<0.01). There was also a negative and significant relationship between social support and the existential crisis (P<0.01). The results of regression analysis also show that 23% of the variance of students' existential crisis is significantly explained by the variables of parent-adolescent conflict and social support.

    Conclusion

    To conclude, it can be said that family conflicts as well as the way of supporting others can predict the existential crisis of students.

    Keywords: Social support, Family conflict, Existential psychology, Students
  • Seyed Morteza Ziabakhsh, Masoud Sharifi*, Jalil Fath Abadi, Vahid Nejati Pages 64-78

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is known to be the most common childhood disorder. On the other hand, neurofeedback has been well received as a non-invasive treatment. The aim of this study is meta-analysis of researches conducted to investigate the effect of neurofeedback in reducing attention deficiency disorder with a focus on Iranian researches. Research method was meta-analysis, so all research reports have been found and gathered using domestic databases. The sample consisted of ten studies done from 2016 to first half of 2019 all around the country (Iran) including 1118 subjects. Results of these 31 studies have been meta-analyzed for model of fixed effects using effect size of standardized mean difference or d Kuhn (1988; Hooman, 2008). All statistical operations were performed using 2nd edition of Comprehensive meta-analysis software (CMA). Results showed that mean of overall effect size of reviewed studies is 0.574 for fixed effects model and 1.214 for random effects that both are significant in p=0.0001 level. Non pharmacological treatments in sessions and lower ages can improve and reduce symptoms of attention deficiency and hyperactivity disorder.

    Keywords: Neurofeedback, Attention deficiency disorder, Meta-analysis
  • Solmaz Babaei Bonab* Pages 79-91
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common and fatal types of cancer which affects women more emotionally and psychologically than other types.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Tai Chi exercises on the mental health of women with breast cancer.

    Method

    A pre-test post-test design with control group was used in this quasi-experimental study in 2019. Samples of the study were women with breast cancer in Urmia. A total of 30 women were selected through convenient sampling (15 control group and 15 training group). The training group participated in a 12 weeks physical training (Tai Chi exercises) with average intensity of 55-70 percent for 60 minutes three days a week. General Health Questionnaire (Goldberg & Hiller, 1979) was used in this study. The results were analyzed via covariance analysis in SPSS 20 software.

    Results

    The results indicated that after 12 weeks of Tai Chi exercises, general health subscale scores of physical (p<0.01), anxiety and insomnia (p= 0.01), social dysfunction (p<0.01), and depression (p=0.01) significantly decreased in the training group compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that Tai Chi exercises can improve mental health in women with breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, Mental health, Tai Chi exercises
  • Parviz Molavi, Habibeh Salvat, Niko Salmani Aghdam, Mehriar Nader Mohammadi* Pages 92-103
    Introduction

    Bipolar disorder is one of the most common psychiatric disorders. To treat and prevent the recurrence of the symptoms of this disorder, it is necessary to obtain information about treatment methods such as group cognitive-behavioral therapy with different techniques.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the efficacy of cognitive-behavioral therapy with the drug in reducing the signs and symptoms of bipolar type -I disorder.

    Method

    This is a pilot-experimental study (pre-test and post-test). The statistical population of this study was all patients with type-I bipolar disorder admitted to Ardabil Fatemi Hospital in 2018. In order to select the statistical sample, by using the available sampling method, 24 people from the mentioned population were selected (based on psychiatric diagnosis) and were replaced in two groups (experimental and control). SCID and Yang Mania scales were used to collect the data. Then, the data were entered into SPSS-21 software. For statistical analysis, Levn and covariance test were used.

    Results

    The results of statistical analysis showed that cognitive-behavioral therapy with drug had a significant effect on manic indicators and reduces its symptoms in patients with this disorder (P=0.05).

    Conclusion

    Cognitive-behavioral therapy can be used as a complementary therapeutic, along with pharmacotherapy, to reduce the signs and symptoms of type-I bipolar disorder. Also, according to the results of this study, the use of a team approach based on the cooperation of a psychologist and a psychiatrist in the treatment of mood disorders is recommended.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Drug therapy, Bipolar disorder-I
  • Maryam Al-Sadat Hosseini, Monir Hosseini* Pages 104-115

    Introduction

    Decision-making and the consequences play a key role in the quality of an individual's life, to an extent that it can be asserted that human life is the collective outcome of one's choices and decisions.

    Aim

    The aim of the present study was to determine the predictive role of the brain's executive functions and risk-taking in the decision-making styles of students.

    Method

    The research method is a description of the correlation. The statistical population included all students of IAUKSH during the 2019-2020 academic year. Among these students, 240 (male and female) individuals were selected via multi-stage cluster sampling. To collect data, questionnaires of decision-making styles (Scott and Bruce, 1995), rescue executive functions (2013), and risk-taking (Ahmad Pourdariani, 2010) were employed. Data were analyzed by Pearson correlation and systematic regression using SPSS 21 software.

    Results

    The results revealed that flexibility, programming, memory, and social cognition have the ability to positively and significantly predict students' logical decision-making style (P<0.005). Among the components of executive functions, only social cognition was a positive and significant predictor of intuitive decision-making style (P<0.0001). Dependent, immediate, and avoidant decision-making styles had a negative and significant correlation with executive functions. Risk-taking only had the potential to positively and significantly predict students' immediate decision-making style (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that different combinations of components of executive functions predict each of the decision-making styles. The basis for this can be considered as different cognitive or emotional processes involved in decision-making.

    Keywords: Executive functions, Risk-taking, Decision-making styles, Student
  • Akram Nezami*, Mohammad Ghamari Pages 116-127
    Introduction

    Disruptive mood dysregulation that is characterized by chronic disorder is considered a new diagnosis in the fifth edition of the diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5) that is characterized by chronic, persistent and severe irritability in children and adolescents.

    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mood regulation skills training in reducing anxiety and irritability of students with disruptive mood disregulation disorder.

    Method

    The method of research was a quasi-experimental with a pretest posttest and a control group. The research population included all male students of the first secondary school in Abhar city in the 2019-2020 academic year. Purposeful sampling was used to select 30 students who were randomly assigned as an experimental and a control group. The instruments of research were stringers emotional response index and beck anxiety questionnaire. The experimental group participated in mood regulation skills training sessions while the control group did not receive any interventions. To analyze the collected data in the pretest and posttest multivariate analysis of covariance (Mancova) with spss 21 was used.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the mean scores of pretest and posttest in the experimental and control groups (p<0.01).

    Conclusion

    Mood regulation skills training reduces the irritability and anxiety of students with disruptive mood disorders.

    Keywords: Mood regulation skills, Disruptive Mood Dysregulation Disorder, Irritability, Anxiety
  • Fatemeh Raiisi*, Ameneh Hajikaram, Fatemeh Bakhshi, Maryam Tehrani Zadeh, Fatemeh Amani Pages 128-139
    Introduction

    Internet addiction among university students is affected by various psychological factors that include social skills and mental security.

    Aim

    The aim of this study was to determine the relationship between students' social skills and psychological security with internet addiction and also to predict internet addiction based on social skills and psychological security of Payam-Noor University students.

    Method

    The method of this study was descriptive- correlational. The population was all Payam-Noor university students in Tehran who were students in 2019. The sample of this study included 250 university students who were selected through random cluster sampling. In addition to demographic questionnaire, Young internet addiction questionnaire (1996), Matson social skills questionnaire (1983) & Maslow mental security (2004) were used. Descriptive statistics indices (mean and standard deviation) and multivariate regression analysis were used for data analysis by SPSS-22 software.

    Results

    The results indicated that there was a significant relationship between internet addiction with social skills & mental security among university students (P<0.05). Moreover, 8.7% of the variance in internet addiction was explained by social skills & 2.3% of the variance in internet addiction was explained by mental security.

    Conclusion

    To conclude, it seems that the level of social skills and high psychological security has a positive and significant relationship with the reduction of internet addiction and it can predict reduction of internet addiction.

    Keywords: Internet addiction, Social skills, Mental security, University students
  • Mohtaram Nemattavousi*, Shiva Soltaninia Pages 140-153
    Introduction

    Emotional problems are among the most common traumatic brain injury consequences that are associated with major depression after traumatic brain injury.

    Aim

    The aim of this study was to examine the mediating role of experiential avoidance in the relationship between alexithymia and emotion regulation in patients with major depression disorder after traumatic brain injury.

    Method

    This descriptive-correlational study was performed on 60 patients with traumatic brain injury diagnosed with major depression disorder and treated in Shahid Beheshti Hospital of Kashan. Data were collected using second version of the Acceptance and Action Questionnaire (Bond & et al, 2011), Toronto Alexithymia Scale (Bagby, Parker & Taylor, 1994) and Difficulties in Emotion Regulation scale (Gratz & Roemer, 2004) and analysis was performed using Pearson correlation test and Celsius regression analysis.

    Results

    The findings of the study showed a significant relationship between alexithymia, emotion regulation and experiential avoidance (P<0.01) and experiential avoidance plays a role of partial interfaces in the relationship between alexithymia and difficulty in emotion regulation (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, change in experiential avoidance leads to a change in alexithymia and emotion regulation. This study paves the way for using experiential avoidance reducing focused interventions, including acceptance and commitment therapy in major depression disorder after traumatic brain injury.

    Keywords: Experiential avoidance, Alexithymia, Emotion regulation, Traumatic brain injury